Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom – recept

2
93
Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom
Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom, autor foto Veronika Orviská

V poslednej dobe sa kváskuje čím ďalej tým viac. Musím sa priznať, ani mňa to neobišlo. Skúšam všetko možné, slané, sladké. Ak máte kvások, možno Vás inšpirujem, a ak ho nemáte, možno sa Vám tento recept na Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom natoľko zapáči že si ho zaobstaráte 🙂

Rohlíčky sú troška hutnejšie, ale to spôsobuje špaldová múka, ktorá hrá v mojom recepte prím. Sú skvelé ako sladké raňajky, či ku kávičke.

Počet porcií: 12 kusov
Čas prípravy: 14 – 16 hodín

Nutričné hodnoty špaldových rohlíčkov z kvásku, 1 ks: 348 kcal
9 g bielkovín, 47 g sacharidov, 14,6 g tukov, 5,9 g vlákniny

Ingredience na špaldové rohlíčky z kvásku:

Rozkvas:

  • 120 g celozrnnej múky
  • 120 ml vlažnej vody
  • 1 a pol lyžice kvásku

Cesto na špaldové rohlíčky z kvásku:

  • 400 g špaldová hladká múka
  • 100 g obyč. hladká múka
  • rozkvas
  • 1 žĺtok
  • 100 g kryštálového cukru ( môžete dať aj hnedý)
  • 180 ml vlažného polotučného mlieka
  • 120 ml oleja
  • vanilková aróma alebo vanilkový cukor
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • troška soli
  • 1 rozšľahané vajce na potretie

Plnka:

Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom
Špaldové rohlíčky z kvásku plnené Power Nougatom, autor foto Veronika Orviská

Postup prípravy špaldových rohlíčkov z kvásku:

Rozkvas si spravíme najlepšie deň vopred keď chceme piecť. Ja ho zvyknem robievať večer o cca 8 – 9 večer. Rozkvas dáme do misky a vrch prekryjeme potravinovu fóliou.

Necháme do druhého dňa zdvojnásobiť objem ( približne 9 – 12 hodín).

Zmiešame všetky suroviny ktoré patria do cesta a hnetieme minimálne 15 minút. Najlepšie, ak použijete kuchynský robot. Vláčne cesto by sa malo jemnučko lepiť, ak sa veľmi lepí prisypte trochu múky, každá múka je totiž inak savá.

Cesto necháme kysnúť 2 až 3 hodiny, ale každú polhodinku cesto prekladáme.

Po 3 hodinách rozvaľkáme na okrúhly plát s priemerom 45 – 50 cm a cesto rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníčkov.

Každý trojuholník potrieme Power Nougat BIO a zrolujeme do tvaru rožteka.

Preložíme na plech s papierom na pečenie, prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte 1 a pol hodiny podkysnúť.

Pečieme v rozpálenej trúbe – prvých desať minút pri 180 stupoňov, potom zvýšime na 200 a pečieme približne 8 minút – do hneda – každá trúba pečie inak .

Ak sa hneď nezjedia, najlepšie ich uchováte v plastovej krabičke s vrchnákom.

Dobrú chuť. 🙂

 

Máte radi orechové masla alebo nátierky tak neváhajte a vyskúšajze aj super cookies s pistaciovým krémom.

Prosím ohodnoť náš recept.

Reklama