Dnes tu máme porovnanie klasiky – pšeničnej múky  a múky, ktorá je čoraz populárnejšia a vytláča bielu múku z regálov. Špaldová múka sa považuje za oveľa zdravšiu oproti bielej pšeničnej múke a aj keď sa stáva populárnou len teraz, zmienky o nej siahajú až 8 000 rokov dozadu. No je to naozaj tak? Oplatí sa kúpiť drahšiu špaldovú múku namiesto tej obyčajnej, pšeničnej?

Špaldová múka

Prvé zmienky o špalde siahajú až do ďalekej histórie, až do 8 000 rokov dozadu. V tom čase klasická pšenica ešte neexistovala. Najčastejšie bola pestovaná v Európe, no taktiež ju ľudia pestovali aj v Egypte, na blízkom východe,  v Ríme či grécku. Udomácnila sa aj u Keltov a Germánov. Neskôr ale musela uvoľniť miesto vyšľachtenej pšenici, pretože nebolo tak náročné ju pestovať a úroda bola veľká.

Obľúbená bola hlavne kvôli svojej orieškovej chuti a schopnosti zasýtiť a posilniť človeka. Vedeli ste, že jedným z dôvodov, prečo sa špalda prestala tak hromadne pestovať bolo rozhodnutie Adolfa Hitlera, ktorý ju zakázal pestovať, pretože potreboval zintenzívniť nemecké poľnohospodárstvo?

Čo špalda vlastne obsahuje a prečo sa považuje za tak zdravú?

V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie ako ostatné obilniny. Je to hlavne preto, lebo obsahuje:

  • vitamíny skupiny B – B1, B2, B3
  • minerály – mangán, horčík, vápnik, draslík, zinok, fosfor
  • vysoký obsah vlákniny
  • vysoký obsah bielkovín
  • betakarotén
  • tiokyanát
  • prírodné estrogény

Špalda má dokonca aj protirakovinové účinky. To práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Okrem toho vás budú chrániť pred infekciami. V okrajoch zŕn sa nachádzajú tiež aj spomínané estrogény prírodného pôvodu, ktoré môžu podľa doktorov slúžiť priaznivo aj pri určitých druhoch nádorových ochorení.

Tento druh múky je veľmi vhodný pre ľudí trpiacich na cukrovku, vďaka jej nízkemu glykemickému indexu.

Špaldová múka verzus pšeničná múka
zdroj ilustračnejfotky: adobestock

Je pšeničná múka taká zlá, ako ju prezentujú?

Už všetci z nás počuli, že keď chcete schudnúť, nemali by ste jesť pečivo zo pšeničnej múky, no je tento názor správny? Chlieb z pšeničnej múky je základom stravy už veľmi dlho.  Jednoduchú potravinu, vytvorenú len z droždia, múky a vody, obľubujú miliardy ľudí na všetkých kontinentoch sveta.

Pšenica je najpoužívanejšia chlebová obilnina. Pšeničná múka bola v minulosti používaná len ako výsada zámožných rodín a vyšších vrstiev. Postupne sa ale biela múka stala súčasťou bežného života.

Popularita chleba v dnešných dňoch ale rapídne klesá. Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi zjedol každý z nás za jeden rok asi 50 kilogramov chleba a okrem toho ešte asi 45 kilogramov pšeničného pečiva, súčasnosti sa tieto pekárenské výrobky dostávajú do nášho tela v čoraz menšom množstve.

Mnohí si myslia, že chlieb je nezdravý a budeme z neho tuční, no nie je to úplne tak. Či už chlieb ale aj pečivo obsahujú veľa prospešných látok:

  • Obsahuje sacharidy, ktoré sú pre ľudí vhodným zdrojom energie uvoľňovanej pomaly a postupne
  • Obsahuje tiež vlákninu, vitamíny, hlavne skupiny B (Ak človek chlieb nekonzumuje, vitamín B mu môže kvôli tomu dokonca chýbať), najviac sa ich nachádza v pšeničnom klíčku a otrubách
  • Obsahuje primerané množstvo soli
  • Jej hlavnou zložkou sú bielkoviny – ich obsah sa pohybuje medzi 12 až 14%
  • Je zdrojom pentózanov, betaglukánov a ďalších prospešných látok

Zdravá konzumácia bieleho pečiva

Pšeničná  múka naozaj nie je taká škodlivá ako to všetci prezentujú. Sú samozrejme nejaké odporúčania, aby jedenie múky bolo stále zdravé. Mali by ste denne zjesť 3 priemerne veľké krajce chleba. Vhodné je uprednostňovať celozrnný chlieb, ale ani chlieb z bielej múky nie je škodlivý. Konzumácia chleba škodí len celiatikom a ľuďom alergickým alebo intolerantným na lepok.

Pre zdravie človeka je ale oveľa prospešnejšie konzumovanie celého zrna, teda celozrnných výrobkov z pšeničnej múky.

Inak to je pri sladkom a trvanlivom pečive. To už nie je len o droždí, soli, múke a vode, ale sú tam pridané cukry a farbivá, preto ho treba jesť len výnimočne a radšej sa mu vyhýbať.

Pšeničná múka alebo špaldová múka?

Ak by ste si mali vybrať z týchto dvoch druhov múky, určite by to mala byť špaldová múka. Prečo?

  • Má o 17% vyšší obsah bielkovín ako pšeničná múka.
  • Má nižší obsah jednoduchých cukrov.
  • Má vyšší obsah minerálnych látok, vlákniny, lepku, vitamínov a esenciálnych aminokyselín.

Prosím ohodnoť náš článok

 
Reklama