Všetko o sušenom mäse. Vieš ako si vybrať?

ako vybrať sušené meso

O sušené mäso sa v poslednej dobe zaujíma stále viac športovcov a turistov, ale nájdu sa aj takí, ktorí večer pred televízorom radšej siahnu po balíčku sušeného mäsa, ako po zemiakových lupienkoch. Obsahuje veľa bielkovín, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie buniek a celého tela. Sú zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samé a podporujú regeneráciu. Chceš sa o sušenom mäse dozvedieť viac? 

Kde siaha história sušeného mäsa?

Sušenie mäsa je jednou z najstarších techník úpravy surového mäsa. Konzumáciu sušeného mäsa najviac preslávili americkí Indiáni, ale sušenie mäsa na slnku a jeho uchovávanie na horšie časy poznali už obyvatelia starovekého Egypta. Indiáni lovili bizóny a snažili sa spracovať všetko mäso, ktoré z nich získali. Prišli na to, že sušené mäso im prinesie potrebnú energiu, dobre sa skladuje a nezaberie veľa miesta. Na výpravy ich nosili najmä vtedy, keď si neboli istí, či sa im cestou podarí niečo uloviť. 

Jerky vs. Biltong 

Sušené mäso sa medzinárodne označuje pojmom „jerky“. S týmto označením sa pravdepodobne stretneš najčastejšie. Ide o americkú verziu sušeného mäsa. Africkú verziu nájdeš pod názvom Biltong. Vo všeobecnosti je to špeciálne upravené a vákuovo balené mäso zbavené vody. Bez mrazenia vydrží aj niekoľko mesiacov. Najčastejšie sa vyrába z kvalitného hovädzieho mäsa (sušené mäso beef jerky), ale sušiť sa môže akékoľvek chudé mäso. Kuracie, morčacie, divina, ryby. Hovädzie mäso má najvýraznejšiu chuť a najlepšie výživové hodnoty


Vyberáme pre vás najlepšie sušené mäsa

Sušené hovädzie mäso Beef – Jerky

Beef Jerky Original je hovädzie sušené mäso vyrobené podľa starých indiánskych receptúr najnovšími technológiami. Je to nemastný zdravý snack výdatný na bielkoviny (v 100 g obsahuje až 57,4 g bielkovín) s veľmi nízkym obsahom tuku. Hovädzie Jerky je dostupné hneď v niekoľkých chutných príchutiach.

Sušené mäso Beef Jerky

Sušené mäso Beef Jerky s výnimočnou chuťou vyrobené z prémiového 100% hovädzieho mäsa. Prvotriedna trvanlivá potravina sa vyznačuje výnimočným podielom bielkovín a nízkym obsahom tukov a sacharidov. Vďaka tradičnej receptúre a moderným technológiám si tak môžete vychutnať originálnu chuť sušeného mäsa a okúsiť nádych divokého západu. 


Indiana jerky sa pred sušením nareže na tenké plátky. Jerky originál sa dochucuje len soľou a korením. Biltong sa suší v celku, ale predtým sa ochutí marinádou. Jej súčasťou je aj hnedý ocot, ktorý zmení celú štruktúru mäsa. Na tenké pásiky sa krája až po vysušení.

Na výrobu 1 kg sušeného mäsa na spôsob Jerky sa zvyčajne spotrebuje 2,5 kg  surového mäsa. Biltong na rovnakú gramáž sušeného mäsa spotrebuje cca 3 kg mäsa v surovom stave. Tieto hodnoty sú orientačné. O výsledku rozhoduje množstvo vody, ktoré výrobca v mäse nechá. Rovnaká gramáž uvedená na obale nemusí mať rovnako hodnotný obsah. Občas je lepšie si to poriadne prerátať.  

Technologický postup prípravy sušeného mäsa v skratke

Z menej mastných častí mäsa sa odstráni tuk, šľachy a spojivové tkanivá. Mäso sa musí dobre žuť. Nič mu pri tom nesmie zavadzať. Čisté mäso sa nakrája na tenké plátky, zmieša so soľou a zmesou korenia podľa výberu. Na nejaký čas sa ponorí do marinády. Skôr, ako sa mäso začne sušiť, treba ho vystaviť teplotám, ktoré nedajú patogénnym baktériám šancu. Keby sa ich mäso nezbavilo, mohli by v ľudskom tele narobiť poriadnu neplechu. Sušenie prebieha pri teplote 40 – 50 °C. Je to teplota, ktorá mikroorganizmy v mäse nezabíja. Práve naopak. Salmonele, listérii a escherichii coli sa pri tejto teplote darí ešte lepšie. K zániku patogénnych baktérií dochádza pri teplote vyššej ako 70 °C. Všetko sušené mäso, ktoré sa dostane do obchodov, musí prejsť aj týmto procesom. Až teraz dochádza k samotnému sušeniu. O kvalite sušeného mäsa rozhoduje vlhkosť vzduchu, teplota prostredia a doba sušenia. Výrobcovia si tento proces úzkostlivo strážia. Len oni vedia, prečo je ich sušené mäso také chutné a ľahké. Čím je mäso suchšie, tým dlhšie vydrží a tým viac bielkovín obsahuje, ale horšie sa konzumuje a stráca aj mäsovú chuť. Kúsky mäsa môžu byť tvrdé a kým ich v ústach dostaneš do podoby, v ktorej ho môžeš poslať do žalúdka, chvíľu to potrvá. 

ako vybrať sušené meso
Food photo created by wirestock – www.freepik.com

Ktorá príchuť je najlepšia? Vyber si

Chuť sušeného mäsa záleží od použitých prísad a výrobcu. Vyskúšaj ich viac. Hneď prvá ti možno celkom nesadne. Niekomu viac chutí krehkejšie, ktoré požuje rýchlejšie, niekomu naopak také vláčnejšie, žuvačkovejšie. Originál je sušené mäso bez príchute, ale môžeš si vybrať aj odvážnejšie varianty. Medzi najobľúbenejšie patrí pepper (korenie), smoked (údené), sweet&hot (sladko-ostrá), chili (pikantná) a teriyaki

Pozor na soľ. V sušenom mäse jej je veľa

Soľ je prírodný konzervant. Sušené mäso jej obsahuje veľa. Aby sa nekazilo a aby ti lepšie chutilo. Pri športe, najmä v lete, o veľa soli prichádzaš v pote. Sušené mäso ti vďaka soli pomôže elektrolyty dostať do normálu. Sušené mäso je náhradou plnohodnotnej stravy. Môžeš ním nahradiť obed alebo večeru, ale každý deň by si ich jesť nemusel. V 100 g sušeného mäsa je približne 4 g – 5 g soli. Je to dvojnásobok toho, čo by sme mali denne prijať.

V sušenom mäse okrem soli nájdeš

  • dusitany, ktoré sa používajú sa na konzerváciu mäsa v ochrannej atmosfére, ale môžu preniknúť aj do mäsa
  • glutaman sodný zvýrazňuje chuť a zabezpečuje, aby mäso ktoré žujete chutilo dobre. Jeho prírodnou alternatívou sú napr. bylinky
  • sorban draselný tiež patrí medzi prírodné konzervanty, v tele sa mení na CO2, ale nijako ho nezaťažuje
  • kyselina askorbová je antioxidant. Znižuje oxidáciu tukov a tvorbu rakovinotvorných látok, ale prispieva aj dlhej trvanlivosti

Kde nakúpite kvalitné sušené mäso?

doplnky výživy - spaľovače tukov - recenzia
doplnky výživy - spaľovače tukov - recenzia

Pre koho je sušené mäso určené? 

Denná dávka proteínov sa uvádza v gramoch na kilogram hmotnosti (g/kg). Denne by sme mali prijať najmenej 0,8 g/kg hmotnosti. Pre športovcov a fyzicky pracujúcich tento vzorec neplatí. Bielkovín potrebujú oveľa viac. Keď patríš medzi sedavé tipy mal by si si dopriať aspoň 1,2 – 1,8 g/kg hmotnosti. Aktívni športovci, ktorí netrpia nadváhou a bielkoviny potrebujú preto, aby podporili rast svalov by mali denne prijať od 1,4 do 3,3 g/kg hmotnosti. Pri bežnom stravovaní nie je isté, či toľko bielkovín do organizmu dostanete. So sušeným mäsom to zvládnete. 

Sušené mäso a jeho výhody

Táto ľahká bielkovinová pochúťka je dobre stráviteľným zdrojom energie a bielkovín a ocenia ju ľudia, ktorí: 

  • si sledovanie večerného filmu bez zemiakových lupienkov, či inej dobroty na chrumkanie nedokážu ani len predstaviť. S množstvom sušeného mäsa to v tomto prípade netreba preháňať 
  • potrebujú zvýšiť príjem bielkovín a chcú ich organizmu dodať v ľahkej a kvalitnej forme (sušené mäso obsahuje minimum tuku a sacharidov)
  • potrebujú rýchly prísun bielkovín
  • sa zameriavajú na rast a spevnenie svalov
  • športujú. Športovcom nedodá len bielkoviny, ale aj elektrolity
  • uprednostňujú proteínové tyčinky v slanej podobe
  • chodia na turistiku, stanovačky, na výlety a potrebujú ľahkú a plnohodnotnú stravu, ktorá skoro nič neváži a v ruksaku zaberie málo miesta. 25 g sušeného mäsa vzniklo z približne 60 g surového mäsa
  • chcú schudnúť. Sušené mäso obsahuje proteíny a vitamíny a je dobrým zdrojom energie (25 g balenie má 237 – až 270 kJ). Aj ho mnohí zaraďujú do jedálnička redukčných diét. 

V praxi to so sušeným mäsom vyzerá takto

100 g sušeného mäsa obsahuje 64 g bielkovín, 0 g sacharidov, 4,2 g tuku (z toho 1,7 g nasýtených tukov) a 4,8 gramov soli. V obchodoch je bežne dostupné 50 g balenie. Spomenuté hodnoty platia, keď sa rozhodneš pre sušené mäso bez príchute. Pri sušenom mäse s príchuťami musíš počítať s tým, že mäsa bude menej. Rovnako ťažké balenie musí skryť aj koreniny a ďalšie dochucovadlá a konzervanty, čo znamená, že má menej bielkovín a viac sacharidov a tuku. Predtým, ako dáš mäso do košíka preštuduj, čo sa v ktorom balení vlastne skrýva. Neochutené varianty sú výživovo oveľa efektívnejšie

Písmená na obale nie sú na okrasu. Dozvieš sa z nich, koľko čerstvého mäsa sa použilo na výrobu sušeného mäsa, maximálna spotreba (aj 2 roky) a spôsob skladovania.

Nechce sa ti sušené mäso žuť, kým nezmäkne? Vyskúšaj rehydratáciu. Uvar Indiana beef jerky vo vode. Mäso nejakú vodu vstrebe, ostanú v ňom skoro všetky vlastnosti čerstvého mäsa a žuť sa ti bude ľahšie.  


Vyberáme pre vás najlepšie sušené mäsa

Sušené hovädzie mäso Beef – Jerky

Beef Jerky Original je hovädzie sušené mäso vyrobené podľa starých indiánskych receptúr najnovšími technológiami. Je to nemastný zdravý snack výdatný na bielkoviny (v 100 g obsahuje až 57,4 g bielkovín) s veľmi nízkym obsahom tuku. Hovädzie Jerky je dostupné hneď v niekoľkých chutných príchutiach.

Sušené mäso Beef Jerky

Sušené mäso Beef Jerky s výnimočnou chuťou vyrobené z prémiového 100% hovädzieho mäsa. Prvotriedna trvanlivá potravina sa vyznačuje výnimočným podielom bielkovín a nízkym obsahom tukov a sacharidov. Vďaka tradičnej receptúre a moderným technológiám si tak môžete vychutnať originálnu chuť sušeného mäsa a okúsiť nádych divokého západu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.