Šport a bezlepková strava: Aké sú jej výhody a nevýhody?

Žiadna intolerancia ani alergia na lepok, napriek tomu držia bezlepkovú diétu. Športovci, ktorí hovoria o jej výhodách. Je vhodná pre každého a je zdravé nejesť lepok?

Bezlepkári – ľudia, ktorí vo svojej strave vynechávajú lepok. Reč je nielen o celiatikoch a ľuďoch s intoleranciou na lepok či glutén, ale aj o zdravých športovcoch. Vraj má mnoho výhod. Pozreli sme sa nielen na jej výhody a negatívne stránky.

Čo je lepok?

Lepok je súhrnné pomenovanie – „obal“ pre označenie mnohých bielkovín, ktorý sa nachádza v obilninách. Medzi najznámejšie lepkové proteíny patrí najmä: gliadín a gluteín. Medzi ďalšie známe – glutamín, prolín, hordeín, sekalín… Časti lepku sú nerozpustné vo vode, preto potrebujú etanol na ich fermentáciu. Chemickým procesom – fermentáciou – dochádza k uvoľneniu vitamínov, najmä skupiny B a k zníženiu hladiny nestráviteľných látok (oligosacharidy a polysacharidy) lepku. Lepok a jeho súčasti môžeme označiť za dobré „lepidlo“. Jeho vlastnosti sa využívajú najmä v kuchyni – vo varení a pečení. Ak sa spojí s vodou, napučnie a cesto lepšie drží pokope. Čím viac lepku v múke, tým je múka kvalitnejšia.

Kde všade je lepok?

Takmer všade. V prvom rade v obilninách:

  • pšenica
  • raž
  • jačmeň
  • špalda
  • kamut
  • ovos – je špecifický. Pri jeho zbere sa bežne stáva, že príde do kontaktu s inou obilninou, ktorá lepok obsahuje. Okrem toho obsahuje bielkovinu (avenín) podobnú lepku, ktorá môže spôsobovať nepríjemnosti asi 5% celiatikov.

V druhom rade v spracovaných potravinách – múkach (pšeničná, špaldová, jačmenná, ražná, kamutová, semolinová, ovsená…), pečive, chlebe, strúhanke, cestovinách, kuskuse, ovsených vločkách, müsli, instantných polievkach, ochucovadlách, sladkostiach, alkohole, liekoch a iných potravinových doplnkoch. Často sa pridáva aj do spracovaných mäsových výrobkoch a dokonca i vegetariánskych jedál.

Obr. 1

Zdroj foto: freepik.com, autor: master1305

Problém zvaný lepok

Lepok je pre náš žalúdok niekedy veľká výzva. Je ťažko stráviteľný, čo môže niektorým spôsobovať žalúdočné problémy. Enzýmy v našom tráviacom trakte nedokážu lepkové proteíny rozložiť dostatočne, a tak skončia v čreve, kde negatívne ovplyvňujú imunitný systém. Naštartujú prozápalové cytokíny, ktoré začnú narúšať zdravú imunitu a vznikne zápal. Nie vždy je na vine. Choroby, ktoré sa z konzumácie lepku môžu vyvinúť rozdeľujeme:

  1. autoimunitné – celiakia, gluténová ataxiam dermatitis herpetiformis
  2. alergické – alergia na konkrétnu obilninu
  3. neautoimunitné a nealgerické – neceliakálna gluténová senzitivita

Lepok – jesť alebo nejesť?

Lepok sám o sebe nemusí spôsobovať problémy. Problém nastane, ak ho ješ príliš veľa. Ráno čerstvé rožky, na obed cestoviny, na desiatu nejaký keks, na olovrant sladkosti a na večeru párky či pomastený chlieb. Nie je potrebné prejsť na bezlepkovú stravu úplne, len je potrebné lepok obohatiť o dostatok zeleniny, ovocia, zdravého tuku, kvalitých proteínov ako je mäso, vajcia, mliečne produkty a bezlepkových príloh – zemiaky, ryža, pohánka, quinoa. Okrem bezlepkových potravín by v tvojom jedálničku nemali chýbať vitamíny a minerály s označením „gluten free“.

Čo je bezlepková diéta?

Bezlepková diéta nie je len pre ľudí s intoleranciou lepku a celiatikov, ale aj pre kohokoľvek, komu spôsobuje ťažkosti s trávením. Po konzumácii lepku máš pocit ťažkého žalúdka, nafukuje ťa a nemôžeš schudnúť? Je na čase vyskúšať zmenu. Pamätaj však, že žiadna diéta, ani bezlepková, nie je z dlhodobého hľadiska zdravá. Diéta pozostáva zo stravy bez obsahu lepku.

Obr. 2

Zdroj foto: freepik.com, autor: rawpixel.com

Prečo vyskúšať bezlepkovú diétu?

Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by si bezlepkovou stravou dosiahol vyšší výkon, úbytok hmotnosti alebo spaľovanie tukov. Konzumáciou bezlepkovej stravy však docieliš, že budeš prijímať viac kvalitných a teluprospešných látok, z ktorých dosiahneš isté benefity:

Existujú však isté výhody, ktoré ti zaručia

  • Bezlepkové potraviny žalúdok strávi rýchlejšie a bezproblémovo – najmä pred tréningom je dôležité dopriať si jedlá, ktoré sú nabité energiou a nezaťažujú žalúdok.
  • Nehrozí vznik zápalových procesov, alergie z lepku či tráviace ťažkosti
  • Podporíš športový výkon, silu a energiu – zelenina, ovocie, zdravé tuky, proteíny a sacharidy – všetko, čo tvoje svaly potrebujú na dosiahnutie cieľa
  • Napomáhajú zdravému chudnutiu – bezlepkovou diétou vyradíš nezdravé jedlá, sladkosti, dezerty a fast food, konzumuješ kvalitné jedlá, ktoré telo potrebuje. Bezlepková diéta je vhodná na nakopnutie metabolizmu alebo ak máš pocit, že tvoja váha sa nehýbe smerom nadol. Vyskúšať môžeš 14-dňovú bezlepkovú diétu.

Je dokázané, že dlhodobé dodržiavanie bezlepkovej diéty má negatívny vplyv na črevné mikrobióby a imunitu organizmu. Lepok pôsobí ako prebiotikum – kŕmi nás „dobrými“ baktériami. Naše telo potrebuje prijímať určité percento komplexných sacharidov – potrebné najmä po tréningoch; a zdravé uhľohydráty obsahujú zväčša lepok. Chýbať ti bude aj dostatok vlákniny (ovocie a zelenina neprekoná celozrnné výrobky).

Čo jesť počas bezlepkovej diéty?

Bezlepková diéta nemusí byť len o drahých polotovaroch. Po ktorých potravinách siahnuť?

Z ovocia – jablká, hrušky, hrozno, citrusy, banány…takmer všetko exotické a doma vypestované ovocie – mrazené, sušené i konzervované

Zo zeleniny – zemiaky, kukurica, tekvica a cuketa, kapusta, kel, šalát, brokolica, špenát, karfiol, paradajka, paprika, uhorka, koreňová zelenina…

Mliečne produkty – mlieko, tvrdé syry (pozor na plesňové syry – niektoré sú s prímesou chlebovej plesne), biele tofu, jogurty (pozor na ochutené s cereáliami, vlákninou a pod.), maslo, cottage cheese…

Nespracované mäso a živočíšne produkty – kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, jahňacie, divina, ryby a morské plody, vajíčka… Pozor na spracované mäsové výrobky ako párky, klobásy. Musia mať označenie „gluten free“. Domáca slanina, masť a škvarky by mali byť v poriadku :).

Tuky – kokosový, olivový olej, avokádo, maslo

Prílohy – zemiaky, biela ryža, quinoa, amarant, pohánka, cirok, proso… Pozor na instatné kaše – môžu obsahovať pridaný lepok z múky a ďalších prísad.

Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica, arašidy, sója…

Všetky druhy neochutených orechov, semien a bylín.

Inšpiruj sa videom, ako upiecť bezlepkové pečivo: https://www.youtube.com/watch?v=mofL3gzI_DU

Bezlepkové doplnky výživy

Ak chceš dosiahnuť svoje športové ciele, potrebuješ aj výživové doplnky. Celiatici a alergici na lepok ich nevyhľadávajú, pretože väčšina z nich ani netuší, že sa vyrábajú aj bezlepkové. Pritom na trhu je ich široký výber. Ak sa chceš stravovať bezlepkovo, výber proteínov, BCAA aminokyselín, elektrolytov a iných doplnkov s označením „gluten free“ je naozaj bohatý.

Proteín

Bežný srvátkový proteín obsahuje stopy lepku, no vyrábajú sa aj bezlepkové:

BCAA aminokyseliny

Aminokyseliny sú stavebné prvky, ktoré potrebuješ po tréningu. Sú vhodné na regeneráciu a ochranu svalov.

Spaľovače tukov

Karnitín a synefrín sú jedny z najobľúbenejších spaľovačov tukov na trhu, ktoré podporujú termogenézu tela a napomáhajú chudnutiu. Sú zároveň bezlepkové.

Vitamíny a predtréningovky

Vitamíny a minerály potrebuje pravidelne dopĺňať každý športovec. Predtréningovky ťa zase nakopnú, dodajú energiu a zbavia únavy. Z bezlepkových doplnkov siahni napríklad po:

Ak si dlho odkladal bezlepkovú diétu, teraz je správny čas začať. Nezabudni, že bez vyváženej stravy a bezlepkových výživových doplnkov len ťažko dosiahneš športový cieľ. Doplniť ju môžeš aj prerušovaným pôstom – naštartuj metabolizmus už dnes a začni chudnúť.

Nenechaj si ujsť nové akcie, výpredaje, zľavy a kupóny plné skvelých produktov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.