Zdravá krtkova torta s jahodami – recept

2
159
krtková torta

Krtková torta kto by ju nemiloval? Keďže ja som zo zdravotných dôvôdov musela vylúčiť cukor, dezerty či iné sladkosti boli pre mňa tabu. Avšak  toľko som vymýšľala a dlho hľadala až som sa dopracovala ku krtkovej torte ktorá je bez, alebo s minimom pridaného cukru

Navyše táto krtková torta je aj bezlepková, keďže sú v nej použité zdravé orechové múky. Ovocie do nej môžete použiť akékoľvek, no keďže všade okolo mňa sú samozbery jahôd, moja voľba bola jednoznačná. Poďme sa pozrieť na to ako si túto zdravú krtkovú tortu propraviť.

krtková torta

Počet porcií: 12
Čas prípravy: 2 hodiny

Nutričné hodnoty krtkovej torty na 1 porciu: 561 kcal
14,3 g bielkovín, 11,7 g sacharidov, 49 g tukov, 5,5 g vlákniny

Ingrediencie na krtkovú tortu:

  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1 šálka kokosovej múky
  • 1 šálky zomletých lieskových orechov
  • ½ šálky kakaa 
  • 40 g vysoko% čokolády, čím viac tým lepšie
  • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 celá vajíčka
  • 3 bielka
  • ½ šálky zákvasu alebo acidka
  • ¼ šálky silnejšej instantnej kávy
  • vanilková aróma

fitcool.sk tip pre teba

Vysúšajte skvelý recept: Kváskový tekvicový chlieb s pivom

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 60 g vysoko% čokolády
  • 600 g šľahačkovej smotany
  • vanilková aróma
  • jahody, alebo akékoľvek iné sezónne ovocie
  • stévia alebo iné sladidlo (iba ak to chcete na pocit viac sladké)

krtková torta

Postup prípravy zdravej krtkovej torty:

  1. Najskôr si zmiešame všetky suché prísady. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli.  Pridáme do cesta, rovnako ako aj všetky modkré prísady a premiešame.
  2. Bielka si vyšľaháme a pridáme ako posledné – zľahka premiešame zmes. Nebojte sa, je trocha tuhšia, ale tak to má byť.
  3. Zmes premiestnime do 32 cm vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy, vrch uhladíme a dáme piecť do vyhriatej trúby na 75 stupňov. Pečieme cca 40-45 minút, v závislosti od trúby. 
  4. Či je korpus upečený zistíme jednoduchým trikom, vezmeme špajdľu a pichneme do stredu, ak je čistá, môžeme vyberať.
  5. Korpus necháme vychladnúť a počas chladnutia si pripravíme plnku.
  6. Jahody očistíme od zelených častí a umyjeme.
  7. Krém pripravíme tak že vyšľaháme smotanu a tú vmiešame do mascarpone, do ktorého zamiešali najemno nakrájanú čokoládu a vanilkovú arómu a sladidlo. Zmes si necháme vychladnúť v chladničke.
  8. Vychladnutý korpus vydlabeme, aby nám naspodu zostal cca 1 cm a po obvodoch trocha viac , tak 1,5 cm . Vydlabaný korpus nevyhadzujeme.
  9. Na plochu celého korpusu poukladáme jahody. 
  10. Navrstvíme krém tak, aby nám vznikol kopček a na vrch pridáme rozdrobený korpus a opatrne pritlapkáme s rukami. Tortu necháme vychladiť , aspoň na hodinku a podávame.

fitcool.sk tip pre teba

Korpus ktorý Vám zostal nevyhadzuje – môžete ho použiť napríklad ako spodok pod puding namiesto piškót 🙂

 

Prosím ohodnoť náš recept.

Reklama