Vzhľadom na dobré ohlasy v mojom okolí na makový kváskový chlieb by som sa s Vami chcela podeliť o tento recept z mojej kváskovej dielne. Ide o makový chlieb, s pridaním klasického modrého maku avšak môžete vyskúšať aj mak červený alebo biely. Alebo všetky dokopy. Fantázii sa medze nekladú.

Navyše, je to skvelý darček, ak sa Vám podarí ho nejak pekne ozdobiť, ja som si vybrala klasické srdiečko. 

Počet porcií: 1 chlieb cca 1,4 kg
Čas prípravy: od založenia rozkvasu po vybratie chleba z rúry cca 24 hod.

fitcool.sk tip pre teba

Rozkvas založte o cca 11 až 12 hodine naobed a do ošatky stáčate okolo 21-22 večer. Pečiete tak na druhý deň o 9 -10 ráno.

makový kváskový chlieb
foto makového kváskového chleba: Veronika Orviská

Ingredience na makový kváskovy chlieb:

Rozkvas:

  • 100 g žitnej hladkej chlebovej múky
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g celozrnnej ražnej múky
  • 200 g vody
  • 1 lyžica ražného celozrnného kvásku

fitcool.sk tip pre teba

Vysúšajte skvelý recept: Zdravá krtkova torta s jahodami

Cesto na makový kváskový chlieb:

  • 500 g hladká múka špeciál 00
  • 250 ml piva 10 tka
  • 50 ml sódovej vody
  • 1 lyžica bieleho jogurtu
  • 1 stredne veľký nastrúhaný zemiak aj so šťavou
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička kmínu
  • hrsť modrého maku
  • rozkvas
makový kváskový chlieb
foto makového kváskového chleba: Veronika Orviská

Postup prípravy makového kváskového chleba:

  1. Najskôr si zarobíme rozkvas – zmiešame všetky ingrediencie, rozkvas poriadne premiešame a zakryjeme potravinovou fóliou, alebo igelitom, aby nemal vzduch. 
  2. Po zdvojnásobení objemu – záleží na výške izbovej teploty – ja ho v tomto teple nechávam tak 6  hodín – si zarobíme cesto.
  3. Poriadne prepracujeme, aby bolo cesto vláčne a odliepalo sa od misky. 
  4. Po spracovaní cesto necháme v miske, ktorú zakryjeme fóliou alebo igelitom, aby nemalo vzduch. 
  5. Necháme kysnúť približne 3 hodiny, avšak po každej hodine cesto vyberieme a poprekladáme. Prekladáme vždy zhora nadol, sprava doľava, zdola nahor a zľava doprava. Dávame si pozor, aby sme nemúčili povrch. Chlebík by bol zbytočne príliš hutný.Radšej si ho postriekajte vodou a aj ruky si máčajte vo vode, aby sa Vám s cestom lepšie pracovalo.
  6. Pri treťom prekladaní si prichystajte ošatku, primeranú vyše kilovému chlebíku. Poriadne poprekladajte a stočte do ošatky. 
  7. Ošatku prekryjeme tak aby cesto nemalo vzduch, ja to robím tak, že používam normálnu klasickú igelitovú tašku, alebo potravinovú fóliu alebo igelitovú kúpaciu čiapku a zakryjem ho tak aby bol navrchu priestor aby mal chlebík kam rásť.
  8. Dáme kysnúť do chladničky na cca 12-14 hodín.
  9. Pred vybratím z chladničky si vyhrejeme rúru tak, že v nej máme naspodu pekáč, kľudne používajte nejaký starší – a v strede jánsku misu, teda ja používam len spodnú časť.
    makový kváskový chlieb
    foto makového kváskového chleba: Veronika Orviská
  10. Vyhrejeme na 250 stupňov potom vyberieme jánsku misu, dáme do nej pečiaci papier, vyklopíme cesto z ošatky.
  11. Teraz prišiel rad na zdobenie. Zdobíme žiletkou -klasickou. Narežeme dlhý pás na jednej aj druhej strane na boku aby mal kadiaľ prúdiť vzduch – tieto zárezy sú hlbšie. 
  12. Potom v strede vyrežeme srdiečko, pokropíme ho vodou a navrch a nasypeme mak tak, aby sme spravili pekný tvar. 
  13. Vložíme nazad do rúry a na pekáč nalejeme cca 2 dcl čistej vody. Hneď ako nalejeme vodu, rýchlo zavrieme a pečieme 10 minút, potom vyberieme plech s vodou, znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme približne 35-40 minút.
  14. Potom vyberieme jánsku misu, chlebík vrátime a dopekáme na mriežke. 
  15. Po vybratí skúsime naň zaklopkať, musí nám duto znieť z oboch strán, vtedy je upečený.
  16. Odložíme na mriežku, aby mal ospodu dostatok priestoru na chladnutie, potrieme vodou s perkom, alebo postriekame a necháme vychladnúť.
  17. Prekrajujeme až po vychladnutí! Čo sa týka darčekového balenia, to nechám na vás 🙂

fitcool.sk tip pre teba

Vysúšajte skvelý recept: Kváskový tekvicový chlieb s pivom

Prosím ohodnoť náš recept.

 
Reklama