Jedným z veľkých trendov je v poslednej dobe aj kváskovanie. Musím sa priznať, aj ja som podľahla tejto záľube a musím povedať že vôbec neľutujem. Pred troma mesiacmi som od kamarátky dostala svoj kvások, ktorý som pomenovala Sergej 🙂

Odvtedy tvoríme nerozlučnú dvojku a ja skúšam domáce kváskové chlebíky. Je to pre mňa hotová alchýmia. Dospela som však k štádiu, kedy si začínam vymýšľať svoje vlastné receptúry a potom čakám a čakám, ako chlebík vyjde. Vyskúšajte kváskovanie  aj vy, neoľutujete.

kváskový tekvicový chlieb
autor foto Veronika Orviská

 

Počet porcií: 1 chlieb cca 1,4 kg
Čas prípravy: od založenia rozkvasu po vybratie chleba z rúry cca 24 hod.

fitcool.sk tip pre teba

Môj tip: rozkvas založte o cca 11 až 12 hodine naobed a do ošaty stáčate okolo 21-22 večer. Pečiete tak na druhý deň o 9 -10 ráno.

Ingredience na kváskový chlieb:

Rozkvas:

  • 100 g žitnej celozrnnej múky
  • 100 g bielej špaldovej hladkej múky
  • 200 g vody
  • 1 lyžica žitného celozrnného kvásku
  • 1 lyžica ražného celozrnného kvásku

Cesto:

  • 500 g hladká múka špeciál 00
  • 290 g piva 10 tka
  • 1 stredne veľký nastrúhaný zemiak aj so šťavou
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička kmínu
  • hrsť tekvicových semiačok
  • rozkvas
kváskový chlieb recept
autor foto Veronika Orviská

Postup prípravy kváskového tekvicového chleba:

  1. Najskôr si zarobíme rozkvas – zmiešame všetky ingrediencie, rozkvas poriadne premiešame a zakryjeme potravinovou fóliou, alebo igelitom, aby nemal vzduch.
  2. Po zdvojnásobení objemu – záleží na výške izbovej teploty – ja ho nechávam tak 6-7 hodín si zarobíme cesto.
  3. Poriadne prepracujeme, aby bolo cesto vláčne a odliepalo sa od misky. Ak máte domáceho robota s funkciou miešania cesta, neváhajte ho využiť. Ja nemám, tak to odmakám sama 🙂
  4. Po spracovaní cesto necháme v miske, ktorú zakryjeme fóliou alebo igelitom, znova aby nemalo vzduch.
  5. Necháme kysnúť približne 3 hodiny, avšak po každej hodine cesto vyberieme a poprekladáme. Prekladáme vždy zhora nadol, sprava doľava, zdola nahor a zľava doprava. Dávajte si pozor, aby ste nemúčili povrch. Chlebík by bol zbytočne príliš hutný.Radšej si ho postriekajte vodou a aj ruky si máčajte vo vode, aby sa Vám s cestom lepšie pracovalo.
  6. Pri treťom prekladaní si prichystajte ošatku, primeranú vyše kilovému chlebíku. Poriadne poprekladajte a stočte do ošatky, avšak polovicu si potrite vodou a vyváľajte v tekvicových semiačkach – tou stranou pôjde cesto nadol do ošatky.
  7. Ošatku prekryjeme tak aby cesto nemalo vzduch, ja to robím tak, že používam normálnu klasickú igelitovú tašku a zakryjem ho tak aby bol navrchu priestor aby mal chlebík kam rásť.
    kváskový tekvicový chlieb recept
    autor foto Veronika Orviská
  8. Dáme kysnúť do chladničky na cca 12-14 hodín.
  9. Pred vybratím z chladničky si vyhrejeme rúru tak, že v nej máme naspodu pekáč, kľudne používajte nejaký starší – a v strede jánsku misu, teda ja používam len spodnú časť.
  10. Vyhrejeme na 250 stupňov potom vyberieme jánsku misu , dáme do nej pečiaci papier, vyklopíme cesto z ošatky, vložíme nazad do rúry a na pekáč nalejeme cca 2 dcl čistej vody. Snažíme sa, aby nám teplo neunikalo.
  11. Hneď ako nalejeme vodu, rýchlo zavrieme a pečieme 10 minút, potom vyberieme plech s vodou, znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme približne 35-40 minút.
  12. Potom vyberieme jánsku misu, chlebík vrátime a dopekáme na mriežke.
  13. Po vybratí skúsime naň zaklopkať, musí nám duto znieť z oboch strán, vtedy je upečený.
  14. Odložíme na mriežku, aby mal ospodu dostatok priestoru na chladnutie, potrieme vodou s perkom, alebo postriekame a necháme vychladnúť.
  15. Prekrajujeme až po vychladnutí!
  16. Ako vravím – alchýmia 😀 ale stojí to za to 🙂 Kto raz ochutná kváskový chlebík, iný už nebude chcieť 🙂

Ak máte radi pomazánky odporúčame k tomuto kváskovému chlebu skvelú pomazánku z údenej makrely.

Prosím ohodnoť náš recept.

 
Reklama