Hríbové rizoto s marinovaným tofu je naozaj rýchlovka, ktorá bude chutiť všetkým. Huby si možete v lete nazbierať a pridať buď čerstvé alebo ich vysušíte a máte vlastnú prísadu vždy po ruke a o to viac vám bude toto jedlo chutiť.

čas prípravy: 25 min
počet porcií: cca 2

Nutričné hodnoty na 1 porciu: 572 kcal
22,5 g bielkovín, 90,5 g sacharidov, 13 g tukov, 5 g vlákniny

Ingrediencie na Hríbové rizoto s marinovaným tofu

  • Sušené hríby – za hrsť
  • Mrkva stredne veľká – 1ks
  • Cibuľa väčšia – 1ks
  • Mladá cibuľka – 2ks
  • Tofu natural – 200g
  • Jasmínová ryža – 10p.l.
  • Sójová omáčka Tamari – 4p.l.
  • Rasca – štipka
  • Čili mleté – štipka
  • Kari korenie – štipka
  • Himalajská soľ – štipka
  • Petržlenová vňať
  • Slnečnicový olej
Hríbové rizoto s marinovaným tofu
Hríbové rizoto s marinovaným tofu, foto: autor

Postup:

Tofu nakrájame cca 2h pred varením na kúsky cca 1.5cm x 1.5cm a pridáme Tamari a premiešame. Potom premiešavame pred varením ešte pár krát tak aby sa Tamari vpila do tofu. Sušené hríby je potrebné namočiť aspon 1h pred varením.

Cibuľu si rozdelíme na dve polovice. Prvú nakrájame na kocky, druhú na tenšie mesiačiky. Mrkvu si nakrájame na kocky. Na oleji opržíme na kocky nakrájanú cibuľu do zlata, pridáme mrkvu a spolu chvilku pražme na oleji. Potom pridáme ryžu, premiešame. Pridáme soľ, sušené hríby aj s vodou v ktorej sa močili. Akurát spodok s vyplavenou špinou necháme v miske. Zalejeme primeraným množstvom horúcej vody, počkáme kým nám začne voda variť, prikryjeme a dáme na najslabší plameň. Dusíme cca 13 min. a potom necháme ryžu pod pokrievkou ešte dojsť. Na konci premiešame a pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať. Vody môže byť o trošku viac aby bolo rizoto trošku vláčnejšie a nebolo príliš suché.

Hríbové rizoto s marinovaným tofu
Hríbové rizoto s marinovaným tofu, foto: autor

Zatiaľ čo sme nechali ryžu dojsť, dáme si na najsilnejší plameň panvicu a necháme ju poriadne rozpáliť. Pridáme olej a až keď jemne dymí tak dáme na panvicu marinované tofu. Opražíme do hneda z každej strany a pridáme rascu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu a na väčšie časti nakrájanú mladú cibuľku. Spolu ešte opekáme 2-3 minúty  pridáme čili, kari korenie a trošku osolíme. Na tanier dáme najprv rizoto a na vrch marinované tofu s cibuľou.

Ak máš rád ázijskú kuchyňu mal by si vyskúšať tento skvelý recept: Ryžové rezance s kokosovo-curry omáčkou

Prosím ohodnoť náš recept.

 
Reklama
Predchádzajúci článokNajlepšie horské bicykle 2019 – recenzia
Ďalší článokVitamín C – čo by mal športovec vedieť?
Moje kuchárske začiatky som prežil v klasických Bratislavských reštauráciách svojej doby. Táto doba je spojená s vývojom gastronómie, kde si nové chute, ingrediencie a techniky varenia nachádzali svojich hostí. Pod vedením uznávaných kulinárskych majstrov ako je Igor Čehy, či František Janata som mohol rozvíjať svoju zručnosť, vedomosti a pohľad na gastronómiu. Tým to som získal množstvo neoceniteľných skúseností z novej i starej školy gastronómie. Vlastná profesionálna cesta ďalej pokračovala vedením kuchyne reštaurácie l’olive v 5* hoteli Arcadia, kde sa mi spoločne so skvelým tímom kolegov podaril mimoriadny úspech a získali sme excelentnú kulinársku reputáciu a niekoľko ocenení. Precítenie atmosféry pravej francúzskej kuchyne, kde nie je nič ponechané na náhodu, ma stretlo vo Francúzsku v Michelinovej reštaurácii pána Thuriesa. Plynutím času a získaním iného pohľadu na gastronómiu som však pocítil potrebu posunúť svoje kulinárske umenie ďalej. Intenzívnejšie som sa začal zaujímať o problematiku,respektíve jedla v spojitosti so zdravím človeka. Zdravé varenie sa tak stalo nielen mojim študijným odborom v praktickom prevedení, ale predovšetkým celoživotným koníčkom. Mojou snahou je prezentovať, čo najširšej skupine, že aj “JEDLO, KTORÉ JE PRIPRAVENÉ ZO ZDRAVÝCH INGREDIENCIÍ SA STÁVA TIEŽ CHUŤOVÝM ZÁŽITKOM A ZÁROVEŇ PROSPIEVA TELU.”