Domáci chlieb – ako si ho pripraviť?

Nie je nad vôňu čerstvo upečeného chlebíka…a tá chrumkavá kôrka, no jedna báseň. Pre mnohých sa to môže zdať ako nedosiahnuteľná méta, no poviem Vám, nie je to nič svetoborné a ak raz ochutnáte pravý domáci chlebík, ten z obchodu už nebudete chcieť.

A najlepší na tom je ten krásny pocit, keď ho rozkrojíte a uvidíte makučkú striedku a veľké oká. Ako na to? V dnešnom článku sa pozrieme na rôzne prípravy domáceho chleba, aké pomôcky Vám k tomu treba a vysvetlíme si jednoduché kroky na jeho prípravu. Určite to zvládnete ľavou zadnou.

Chlieb sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi a my si dnes popíšeme jednotlivé prípravy pomocou klasického droždia, pomocou domácej pekárne a v poslednej dobe čoraz obľúbenejší kváskový chlebík. 

Chlieb z domácej pekárne

Výborná voľba pre všetkých, ktorí chcú domáci chlieb ale majú málo času. Veľkou výhodou je, že do pekárne len nahádžete všetky suroviny a zapnete program. Keď ju otvoríte, máte krásny domáci chlebík. Nastaviť si ju môžete dokonca aj tak, že počas toho ako spíte sa chlebík pripravuje a na raňajky je čerstvý – a vy nemusíte do obchodu – no nie je to úžasné?

Domácich pekárni je veľké množstvo, treba si vyberať podľa počtu programov, objemu a ostatných parametrov , ale o tom niekedy inokedy. 

V obchodoch dostať hotové zmesi na chlieb, aký len chcete, rascový, celozrnný, so slnečnicovými semiačkami – výber je naozaj široký. Ja si však myslím, že tieto zmesi si ľahko pripravíte doma a predsa len, viete, čo všetko ste si do chlebíka dali. 

Jediná vec, ktorú treba dodržať je dávať do pekárne najskôr tekuté a potom sypké prísady. Prinášame Vám  dva recepty na chlebík z domácej pekárne. 

Celozrnný chlieb (cca 500g)

Ingrediencie:

  • 280  ml vlažnej vody
  • 190 g ražnej celozrnnej múky
  • 190 g špaldovej celozrnnej múky
  • 11 g sušeného droždia 
  • 1 kávová lyžička soli
  • ½  kávová lyžička mletej rasce
  • semiačka podľa chuti

Postup: 

Do nádoby pekárne nalejeme vodu, nasypeme ostatné suché ingrediencie – múky, droždie, soľ a rascu. Zvolíme program klasik a gramáž pol kila chleba. Po prvom zapípaní môžeme prisypať zvolené semiačka. Keď sa upečie nádobu vyberieme a pred krájaním necháme vychladnúť.

špaldový chlieb z domacej pekarne
Autor foto: Vladimír Minda

Špaldový chlieb (cca 1000g)

Ingrediencie:

  • 550 ml vlažná voda
  • 250 g celozrnná špaldová múka
  • 300 g hladká špaldová múka
  • 1 balík sušeného droždia
  • 1 čaj. lyžička trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička soli 
  • 1 čajová lyžička octu
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 PL olivového oleja

Postup:

Do 250 ml vlažnej vody pridáme trstinový cukor a sušené droždie a poriadne premiešame aby sa rozpustilo. Necháme 10 minút. Do pekárne nalejeme zvyšnú vodu, rozpustené droždie, olej, ocot a prisypeme múky, rascu a soľ. Zapneme na program rýchly a nastavíme 1 kg gramáž chleba. Po upečení nádobu vyberieme a chlebík pred prerezaním necháme dobre vychladnúť. Dobrú chuť.

špaldovy-chlieb-z-domacej-pekarne
Autor foto: Vladimír Minda

Chlieb z droždia

Je vhodný pre všetkých začiatočníkov, ktorí si ešte netrúfajú na zdĺhavý proces kváskového chleba, ale už majú za sebou aké také skúsenosti s cestom. Na prípravu cesta môžete použiť svoje ruky, ale keďže hnetenie cesta na chlebík je celkom náročné, určite oceníte šikovného domáceho robota. S jeho výberom Vám pomôžeme v našej recenzii kuchynských robotov.

Ďalšou pomôckou, ktorú budete potrebovať pri výrobe chlebíka z droždia je ošatka. Môžete si vybrať celulózovú alebo ratanovú, existuje široká škála – hlavné je vedieť, aký veľký chlebík budete piecť, a tak prispôsobiť aj veľkosť ošatky. Výrobci väčšinou udávajú na koľko kg chlieb je tá ktorá ošatka vhodná. Čo sa týka tvaru to záleží len na Vás – či chcete kruhovú, oválnu alebo predĺženú ošatku. Vybrali sme pre Vás 5 najlepších ošatiek.

Najlepšie ošatky – náš výber

Náš tip: pri práci s kvasnicami nikdy nepoužívajte horúcu vodu kvasnice budú najlepšie pracovať pri teplote od 20 stupňov celzia smerom hore. Ak máte v dome/byte chladnejšie, cesto bude kysnúť pomalšie. Pri teplote nad 25 stupňov celzia môže však rýchlo prekvasiť

Jednoduchý domáci zemiakový chlebík z čerstvého droždia (cca 1000g)

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej chlebovej múky
  • 330 ml vlažnej vody
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 PL soli 
  • 1,5 PL slnečnicového oleja
  • ½ PL kryšt. cukor
  • ½ ČL kryšt. cukor
  • 1 PL mletá rasca
  • štipka sódy bikarbóny
  • 3 stredne veľké varené zemiaky
  • celá rasca na posypanie

Postup:

  1. Do preosiatej múky v miske spravíme v strede väčšiu jamku, do ktorej pridáme postrúhané uvarené vychladnuté zemiaky. Na zemiaky rozdrvíme čerstvé droždie, ktoré posypeme ½ pol. lyžicou kryštálového cukru. Po okraji misy nasypeme soľ, štipku sódy bikarbóny, ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru a mletú rascu. Pridáme aj slnečnicový olej.
  2. Zemiaky s rozdrobeným droždím zalejeme 2 dcl vlažnej vody a keď začne droždie pracovať dolejeme zvyšok. Keď droždie zdvojnásobí svoj objem môžeme vypracovať cesto. Tip: keďže cesto má lepivejšiu textúru je dobré si pred miesením ruky naolejovať.
  3. Keď sa nám cesto odliepa od stien misky, necháme ho prikryté vykysnúť 1 až 1,5 hodiny podľa vonkajšej teploty.
  4. Po vykysnutí preložíme chlieb na pomúčenú dosku a vyformujeme bochník, ktorý následne preložíme do pekáča alebo jenskej misy vystlanej s papierom na pečenie.
  5. Pred pečením potrieme slanou vodou a pomocou žiletky narežeme. 
  6. Posypeme celou rascou, prípadne  môžeme pridať semiačka, alebo ovsené vločky
  7. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a pečieme 20 minút (horný a spodný ohrev). Potom teplotu znížime na 180 a pečieme približne hodina až hodinu a štvrť ( každá rúra pečie inak.
  8. Po upečení opäť potrieme slanou vodou a necháme na mriežke vychladnúť. Dobrú chuť.
domácie chlieb z droždia
Autor foto: Sabína Romanová

Kváskový chlieb

V poslednej dobe sa čím ďalej tým viac ľudí púšťa do tajov výroby domáceho chleba z kvásku. Priznám sa, ani ja nie som výnimkou. Vo svete kváskovačov sa stretnete s pojmami ako RK a LM. RK znamená ražný kvások, ktorý je vhodnejší na výrobu chleba ale dá sa s ním piecť aj všeličo iné a LM znamená lievito Madre – teda je to pšeničný kvások vhodnejší skôr na rohlíky, vianočky a sladké pečivo. 

Ražný kvások získate buď od známeho alebo si ho môžete vyrobiť sami. Postup ako na to určite nájdete na internete.  Keď budete mať kvások, smelo sa môžete pustiť do pečenia chleba.

Je veľmi dobré si načasovať doby kysnutia, pretože práve tento chlebík potrebuje o čosi dlhší čas na kysnutie. Práve to ho robí takým unikátnym. Môžete vyskúšať jeden z týchto dvoch časových harmonogramov kysnutia:

  1. “Linkové kysnutie”: večer o 20:00 až 21:00 si zarobíte rozkvas, ráno o 8:00 zamiesite cesto, ktoré trikrát po polhodine preložíte a na tretí krát ho vložíte na finálne kysnutie do ošatky. Potom počkáte 3 až 4 hodiny a môžete piecť.
  2. “Chladničkové” kysnutie”: doobeda o 8:00 si zarobíte rozkvas, poobede o 17:00 zamiesite cesto, ktoré trikrát po polhodine preložíte a na tretí krát ho vložíte na finálne kysnutie do ošatky a dáte do chladničky. Na druhý deň ráno môžete o 8 piecť.

Pri miesení cesta je dôležité správne a dobre spracovať cesto. To sa dá samozrejme aj ručne, avšak po 10 tich minútach miesenia si zrejme pomyslíte, čo keby som mala dobrý robot na hnetenie cesta. S jeho výberom Vám radi pomôžeme už v spomínanej recenzii kuchynských robotov.

Náš tip: pri práci s cestom počas prekladania je lepšie ak si pracovnú dosku aj ruky namočíte vo vode – pôjde Vám to jedna radosť. Pri hydratovanejších cestách, ak používate napríklad surový zemiak, surovú cuketu, mrkvu, atď nezabudnite odobrať cca 20 g tekutiny z receptu. Na zakrytie cesta v ošatke si kúpte obyčajnú kúpaciu čiapku na gumičku, veľmi ju oceníte a môžete ju použiť niekoľkokrát za sebou Na pečenie je ekologickejšie použiť teflonový papier na pečenie, ktorý môžete používať dlhú dobu a znesie aj vysoké teploty

Pšenično ražný kváskový chlieb (ca 700 g)
Autor foto: Vladimír Minda

Pšenično ražný kváskový chlieb (ca 700 g)

Ingredience:

Rozkvas:

  • 75 g chlebovej ražnej múky
  • 75 g hladkej pšeničnej múky polosvetlej vhodnej na prípravu chleba
  • 150 g studenej vody
  • 1 vrchovatá lyžica materského kvásku

Cesto:

  • rozkvas
  • 250 g hladkej pšeničnej múky polosvetlej vhodnej na prípravu chleba
  • 50 g chlebovej ražnej múky
  • 150 g studenej vody
  • 1 čl soli
  • 1 čl celej rasce alebo ½ čl mletej rasce
  • zemiakový škrob na vysypanie ošatky

Postup:

  1. Pripravíme si rozkvas – zmiešame múky s vodou a materským kváskom a dobre premiešame. Následne zakryjeme čiapkou na kúpanie, aby nemal prísun vzduchu – použiť môžete doby kvasenia spomínané vyššie, ktoré Vám lepšie vyhovujú. Dôležité je, aby Vám rozkvas zdvojnásobil objem. Podľa vonkajšej teploty to rozkvasu trvá od 6-12 hodín. Niekedy je lepšie nesledovať čas ale práve to, ako pracuje rozkvas.
  2. Zarobíme si cesto – rozkvas zmiešame z ostatnými surovinami a poriadne vymiesime cesto buď pomocou robota alebo rúk tak, aby sa nám odliepalo od stien misky. Opäť prikryjeme kúpacou čiapkou. 
  3. Po pol hodine prvý krát prekladáme – zo severu na juh a z východu na západ. Po prekladaní opäť dáme kysnúť do misky. Tento postup zopakujeme tri krát. Po každom vložení do misky prikryjeme kúpacou čiapkou..
  4. Po treťom prekladaní vložíme chlieb  do ošatky, ktorú dobre vysypeme zemiakovým škrobom a buď dáme do chladničky kysnúť do druhého dňa alebo necháme na linke 3 až 4 hodiny – podľa harmonogramu kysnutia aký sme zvolili .Ošatku prikryjeme kúpacou čiapkou.
  5. Vykysnutý chlebík preklopíme na teflonový papier na pečenie na plechu alebo jenskej mise, pomocou žiletky narežeme – najlepšie je jeden veľký rez aby sa nám chlebík pekne počas pečenia otvoril, ale umeleckým sklonom sa medze nekladú 🙂  a vložíme do predhriatej rúry na 250 stupňov celzia spolu so spodným plechom na ktorý vylejeme približne 2 dcl studenej vody. Tým sa nám vytvorí tzv.zápara. Tá pomáha chlebíku aby “vybehol” a my sme mali krásny balónik.
  6. Po 10 až 12 minútach stíšime na 200 stupňov a vyberieme plech na ktorý sme vyliali vodu.  Pečieme približne 40 minút. Ak si chcete byť istí že sa Vám chlebík správne prepečie aj zospodu, môžete ho vybrať z formy a len tak položiť aby sa piekol na mriežke. Ubezpečte sa však, že už “dostal” svoj chlebíkový tvar.
  7. To, či je chlieb upečený zistíme tak že zaklopkáme na spodok a ak znie duto, je hotový.
  8. Po vybratí ho potrieme alebo postriekame vodou – tak nám kôrka ostane krásne chrumkavá a chlebík bude mať lesklý vzhľad. Pozor však, aby sme toto robili až na mriežke, pretože ak pečieme v jenskej mise, ktorá nemá rada náhlu zmenu teplôt, mlže prísť ku karambolu a misa môže popraskať alebo dokonca “streliť”
  9. Necháme vychladnúť na mriežke a krájame až po vychladnutí.
  10. Dobrú chuť.

Najlepšie ošatky – náš výber

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.